Novosti

Nazad na Novosti

Legalizacija objekata

LEGALIZACIJA OBJEKTA

Vlasnici nelagalizovanih objekata u Beogradu od 01.01.2020. neće više morati da čekaju centralu da se proces legalizacije privede kraju.  Propisi izmenjeni tako da legalizaciju od naredne godine mogu da sprovode i gradske i prigradske opštine. Zašto je ova važna vest za sve one koji čekaju da se ovaj proces završi?

Ukoliko je proces centralizovan,u prestonici poput Beograda gde veliki broj vlasnika nekretnina koje su gradjene bez odgovarajućih dozvola,to znači da će se i dalje na jedno centralno mesto slivati ogroman broj predmeta. Zbog čega trpi njihova obrada i naravno krajnji rezultat. Posebno imajući u vidu da u brojnim slučajevima dokumentacija nije kompletna. Pa i kada dodju na red umesto da se okonča legalizacija,vlasnicima se traži dopuna dokumenata. Takođe, trebalo bi imati u vidu,da je sada situacija takva da svaki beogradjanin koji želi da legalizuje objekat. Mora da dodje u Sekretarijat za ozakonjenje objekta koji se nalazi u ulici 27.Marta. Od naredne godine, svaki taj slučaj će moći da se obradi i okonča u nekoj od 17 gradskih opština.

Podela nadležnosti će, kako se očekuje, biti jasno uredjena. Stvoriće mogućnost da grad Beograd ovim opštinama prenese veći broj poslova nego što je do sada bio slučaj.

Dakle građani će sledeće godine moći da završavaju poslove lakše i jednostavnije i to tamo gde žive.

Ovu promenu omogućavaju izmene i dopune Zakona u glavnom gradu i novog Statuta grada koji stupaju na snagu od 01.01.2020.

NADLEŽNOST OPŠTINA

Uvode se dve zone u Beogradu-prigradska i gradska. U skladu sa tim izmenama se poslovi legalizacije nekretnine od 400kvm prebacuju u nadležnost gradskih opština,

Mnogi građeni su podneli zahteve pre nekoliko godina, neki čak i pre jedne decenije i od tada čekaju rešenje. Misleći da je sve u redu,samo je stvar procedure.Ono što se u brojnim slučajevima dešava jeste da im nedostaje projekat ili geodetski snimak ili neka potvrda da bi se proces legalizacije završio.Opštine će svakom građaninu koji je podneo zahtev za legalizaciju,a spada u grupu onih koji nemaju kompletnu dokumentaciju. Poslati jedan dopisu kome piše šta nedostaje da bi građani to mogli da dopune i kako bi bio završen proces i izdato rešenje.

Podeli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Nazad na Novosti
Pozovite nas!