Novosti

Nazad na Novosti
sporazumni razvod

Razvod braka – Najvažnija pitanja i odgovori

Razvod braka je svakako jedna od najzastupljenijih tema u sudskoj i advokatskoj praksi proteklih godina. Uvek možete mirnim putem proći kroz ovaj proces, ali praksa govori da su razvodi koji se mirovno rešavaju manje zastupljeni i da se parovi češće obraćaju advokatima za razvod i odlučuju na razvod putem tužbe.

Prolazeći kroz ovu vrlo neprijatnu situaciju, supružnici će morati da odaberu dva puta (mirovni i haotični koji za sobom nosi mnoga pitanja – borbu za starateljstvo, raspodelu imovine stečene u toku braka itd.).

Sigurno je da sebi postavljate bezbroj moralnih i pravnih pitanja kada ste se već odlučili na razvod braka i ovde ćemo vam dati odgovore na ona krucijalna.

Da li svako ima pravo na razvod?

 • Odgovor : Da.

Razvod kao i brak je pravo koje je dozvoljeno svima. Ne može ni na koji način da bude ograničeno.

Naš sud poznaje razvod bez krivice. Bez obzira na razloge, svako može da zatraži razvod braka i sud neće tražiti krivicu kod supružnika.

Na primer; potpuno je nebitno da li je bračni drug imao aferu i da li zbog toga želi da se razvede. Pravo na razvod imaju podjednako i supružnik koji je varao  kao i prevareni supružnik.

razvod braka primer

Kako da se razvedem?

 • Odgovor: Putem tužbe ili sporazumnim predlogom za razvod braka

Razvod braka je moguće ostvariti putem sporazumnog razvoda braka. Kada oba supružnika žele da se razvedu i postigli su određeni dogovor u pogledu dece i imovine.

Ukoliko samo jedan supružnik želi da se razvede u tom slučaju piše se tužba za razvod braka.

Sporazumni razvod braka – Najčešća pitanja

Brak može da se završi na različite načine, a jedan od njih je sporazumni razvod. Ovaj proces je često efikasan i manje stresan za obe strane, posebno kada se supružnici slažu oko ključnih pitanja.  Za sporazumni razvod braka obavezna je pismena saglasnost dva supružnika da žele da se razvedu. Tom prilikom je potrebno podneti:

 • pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava u kom se supružnici dogovaraju da zajedno vrše roditeljsko pravo ili da roditeljsko pravo vrši samo jedan roditelj.

Ako se desi da roditeljsko pravo pripadne jednom roditelju, potrebno je podneti i:

 • sporazum o poveravanju zajedničkog deteta jednom roditelju
 • sporazum o visini doprinosa za izdržavanje koji će plaćati drugi roditelj
 • sporazum o održavanju odnosa između deteta i drugog roditelja

Sporazumni razvod braka podrazumeva da se supružnici slažu oko uslova razvoda, uključujući podele imovine, alimentacije i starateljstva nad decom (ukoliko je primenljivo). 

Šta je i Gde Uzeti Obrazac za Sporazumni Razvod?

Obrazac za sporazumni razvod braka je pravni dokument koji formalno registruje ove dogovore. Ovaj obrazac se popunjava zajedno i potpisuje od strane oba supružnika, a zatim se podnosi nadležnom sudu. Da biste dobili obrazac za sporazumni razvod braka, postoje nekoliko opcija koje možete razmotriti:

 • Lokalni Sud: Posetite lokalni sud u vašem regionu i pitajte da li imaju dostupan obrazac za sporazumni razvod. Sudovi često imaju obrasce i informacije za građane koji žele da se razvedu.
 • Zvanične Pravne Veb Stranice: Mnoge države i jurisdikcije omogućavaju preuzimanje pravnih obrazaca, uključujući obrasce za razvod, sa svojih zvaničnih pravnih veb stranica. Ovi obrasci su često dostupni u formatu koji možete preuzeti, popuniti elektronski ili ručno, i podneti sudu.
 • Advokatske Kancelarije: Ako se osećate nesigurno u vezi sa procesom ili želite dodatnu pravnu podršku, advokatske kancelarije mogu vam pomoći u obezbeđivanju obrasca za sporazumni razvod i pružiti vam savete tokom celog procesa.
 • Pravne Službe: U nekim slučajevima, organizacije ili udruženja koja pružaju besplatnu pravnu pomoć mogu vam obezbediti obrazac za sporazumni razvod i pomoći vam da ga popunite ispravno.

Pre nego što preuzmete obrazac, preporučljivo je da se informišete o specifičnim zahtevima i postupcima za sporazumni razvod u vašoj državi ili jurisdikciji. Ovo će vam pomoći da se osigurate da ispunjavate sve potrebne uslove i da proces prođe glatko.

Koliko Košta Sporazumni Razvod Braka?

Cena sporazumnog razvoda braka varira zavisno od jurisdikcije i komplikacija u procesu. Osim troškova za podnošenje sudskih dokumenata, trebalo bi uzeti u obzir i honorare advokata, ako se odlučite da koristite njihove usluge. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir kada se razmatra cena sporazumnog razvoda braka:

 • Jurisdikcija: Cena razvoda može se razlikovati značajno između različitih država, regija ili zemalja. Svaka jurisdikcija ima svoje propise i takse koje se odnose na razvod braka.
 • Takse za Sporazumni Razvod Braka za Podnošenje Dokumenata: Troškovi za podnošenje sudskih dokumenata variraju i mogu uključivati takse za podnošenje zahteva za razvod, takse za izdavanje sertifikata o razvodu, i druge administrativne troškove.
 • Advokatski Honorari: Ako odlučite da angažujete advokata da vas zastupa tokom sporazumnog razvoda, treba uzeti u obzir i njihove honorare. Honorari advokata takođe zavise od lokacije, iskustva advokata i obima posla koji obavljaju.
 • Komplikacije u Procesu: Ako postoje komplikacije ili nesuglasice oko podele imovine, starateljstva nad decom, alimentacije ili drugih pitanja, to može povećati ukupne troškove sporazumnog razvoda.
 • Samostalno Popunjavanje Dokumenata: Ako odlučite da sami popunite obrasce i podnesete ih sudu, možete uštedeti na troškovima advokata, ali i dalje ćete morati da platite takse za podnošenje dokumenata.
 • Medijacija ili Alternativni Metodi: U nekim slučajevima, supružnici mogu koristiti medijaciju ili alternativne metode rešavanja sporova kako bi postigli sporazum bez sudskog postupka. Ovo može uticati na ukupne troškove i uštedeti vreme i novac.
 • Nepredviđeni Troškovi: Važno je takođe uzeti u obzir moguće nepredviđene troškove koji se mogu pojaviti tokom procesa razvoda.

S obzirom na sve ove faktore, teško je tačno predvideti koliko će tačno koštati sporazumni razvod braka. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom, poput advokata, kako biste dobili bolju predstavu o troškovima koji se odnose na vašu konkretnu situaciju i jurisdikciju.

Koliko Traje Sporazumni Razvod Braka?

Sporazumni razvod braka često zahteva manje vreme od kontencioznog razvoda, budući da supružnici već imaju dogovorene uslove razvoda. Procedura može trajati nekoliko meseci, u zavisnosti od brzine obrade u vašem sudu. Evo nekoliko ključnih tačaka koje utiču na trajanje sporazumnog razvoda:

 • Jurisdikcija: Trajanje sporazumnog razvoda može se razlikovati između različitih jurisdikcija (država, regija, zemalja). Neki sudovi imaju brži postupak obrade dokumenata od drugih.
 • Sudski Raspored: Trajanje procesa može zavisiti od zauzetosti suda i njegovog rasporeda slučajeva. U nekim slučajevima, može doći do kašnjenja zbog velikog broja predmeta koji se trenutno obrađuju.
 • Popunjavanje Dokumenata: Brzina popunjavanja svih potrebnih dokumenata, uključujući sporazume o podele imovine, starateljstva nad decom i druga pitanja, može uticati na trajanje procesa.
 • Saglasnost Supružnika: Ako su oba supružnika u potpunosti saglasna u vezi sa svim uslovima razvoda, proces će verovatno biti brži. U slučajevima gde postoje nesuglasice ili dodatni dogovori koji se moraju postići, proces može potrajati duže.
 •  Administrativni Koraci: Trajanje procesa takođe može zavisiti od brzine administrativnih koraka, kao što su podnošenje dokumenata, dobijanje potrebnih potpisa i overe, i slično.

Uopšteno, sporazumni razvod braka može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ali to će zavisiti od konkretnih okolnosti vašeg slučaja i pravila u vašoj jurisdikciji. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom, poput advokata, kako biste dobili bolju predstavu o očekivanom vremenskom okviru za sporazumni razvod u vašem slučaju.

Taksa za Sporazumni Razvod Braka

Svaka jurisdikcija ima svoje određene takse za podnošenje sudskih dokumenata, uključujući i sporazumni razvod braka. Visina takse zavisi od regiona i sudskih propisa. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir u vezi sa taksama za sporazumni razvod braka:

 • Lokacija: Takse se često razlikuju između različitih geografskih područja. Na primer, u gradu ili državi sa višim troškovima života, takse mogu biti veće.
 • Vrsta Dokumenata: Visina takse može zavisiti od vrste dokumenata koji se podnose sudu. Različiti obrasci i dokumenti mogu imati različite takse.
 • Prihodi Supružnika: U nekim slučajevima, visina takse može zavisiti od prihoda supružnika ili imovinske situacije.
 • Promene Zakona: Takse se takođe mogu menjati usled promena u zakonodavstvu ili pravilima suda.
 • Dodatne Troškove: Pored taksi za podnošenje dokumenata, može postojati i dodatni administrativni troškovi ili takse za usluge kao što je izdavanje sertifikata o razvodu.
 • Moguće Osnovne Takse: Osnovna taksa za sporazumni razvod obično pokriva podnošenje zahteva i obradu dokumenata. Osim toga, mogu postojati dodatne takse za određene usluge ili korake u procesu.
 • Oslobođenje Od Takse Za Sporazumni Razvod Braka: U nekim slučajevima, osobe sa niskim primanjima ili u teškoj finansijskoj situaciji mogu biti oslobođene od plaćanja taksi ili mogu dobiti popuste.

Važno je da se informišete o taksama za sporazumni razvod braka u vašoj konkretnoj jurisdikciji kako biste bili spremni za troškove ovog postupka. Obratite se lokalnom sudu ili konsultujte se sa pravnikom kako biste dobili tačne informacije o taksi i ostalim troškovima koji se odnose na sporazumni razvod.

Sporazumni Razvod Braka Bez Dece i Imovine

Sporazumni razvod braka bez dece i imovine obično predstavlja pojednostavljeni proces u poređenju sa situacijama koje uključuju decu ili zajedničku imovinu. Ovde je fokus na okončanju pravnih veza između supružnika, uz minimalne komplikacije. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir kod sporazumnog razvoda braka bez dece i imovine:

 • Pregovori i Dogovori: Kada nema dece ili velike imovine koja zahteva podele, supružnici mogu relativno brzo postići sporazum o uslovima razvoda. To uključuje dogovore o podeli duga, ako ih ima, i drugim finansijskim aspektima.
 • Manje Dokumenata: Bez dece i komplikovane imovine, obično je potrebno manje dokumenata za postizanje sporazuma. Ovo može ubrzati proces pripreme i podnošenja sudskih dokumenata.
 • Brža Procedura: Proces obrade može biti brži kada nema pitanja o starateljstvu i podeli imovine. Sud može brže završiti formalnosti i izdati sertifikat o razvodu.
 • Manje Troškova: S obzirom na jednostavnost procesa, sporazumni razvod bez dece i imovine obično ima manje troškove u poređenju sa složenijim situacijama.
 • Manji Emocionalni Stres: Bez brige oko starateljstva nad decom ili podele imovine, emocionalni stres može biti manji, što olakšava supružnicima da se fokusiraju na okončanje pravnih veza.
 • Savetovanje i Pravni Saveti: Iako je proces jednostavniji, i dalje se preporučuje konsultacija sa pravnikom kako biste se osigurali da sve pravne formalnosti budu ispunjene i da su vaši interesi zaštićeni.

Važno je napomenuti da iako je sporazumni razvod bez dece i imovine obično brži i jednostavniji, i dalje je važno da obe strane shvate sve aspekte procesa i potencijalne dugoročne posledice. Konsultacija sa pravnikom može vam pomoći da donesete informisane odluke i da se osigurate da proces razvoda bude što glatki i bez komplikacija.

Sporazumni Razvod Braka Sa Punoletnom Decom

Sporazumni razvod braka sa punoletnom decom može biti složeniji nego razvod bez dece ili sa maloletnom decom, jer punoletna deca mogu imati svoje potrebe, želje i prava koja treba uzeti u obzir. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir pri sporazumnom razvodu braka sa punoletnom decom:

 • Alimentacija: Ako punoletna deca još uvek zavise od finansijske podrške roditelja, sporazumni razvod će verovatno uključivati dogovor o alimentaciji. To može obuhvatiti utvrđivanje iznosa i načina isplate alimentacije, kako bi se obezbedila finansijska podrška deci nakon razvoda.
 • Starateljstvo i Pravo Posete: Punoletna deca obično imaju pravo da odluče sa kojim roditeljem će živeti i kako će organizovati svoje vreme. Međutim, sporazumni razvod može uključivati dogovor o pravima posete i komunikaciji između roditelja i punoletne dece, posebno ako postoji bliska emocionalna veza.
 • Edukacija i Zdravstvena Zaštita: Ako punoletna deca nastavljaju sa školovanjem ili imaju potrebe za zdravstvenom zaštitom, sporazumni razvod može obuhvatiti dogovor o odgovornostima roditelja u vezi sa tim aspektima.
 • Lična Imovina i Nasleđe: Ako punoletna deca imaju ličnu imovinu ili nasledstvo, sporazumni razvod može uključivati dogovor o tome kako će se ta imovina tretirati u okviru procesa razvoda.
 • Zrelost i Samostalnost: Punoletna deca imaju veću autonomiju i zrelost da izraze svoje želje i stavove. Važno je uzeti u obzir njihova mišljenja i osigurati da se njihova prava i interesi poštuju.
 • Pravni Saveti: Konsultacija sa pravnikom je posebno važna u slučaju razvoda sa punoletnom decom kako bi se osiguralo da se sve pravne formalnosti ispune i da se interesi svih uključenih strana zaštite.

Sporazumni razvod sa punoletnom decom zahteva pažljivo razmatranje kako bi se osiguralo da su svi aspekti dobro pokriveni i da se postigne pravedan i održiv dogovor. Konsultacija sa pravnikom i otvoren razgovor između supružnika i dece mogu pomoći da se postigne harmonično rešenje.

Sporazumni Razvod Braka – Alimentacija

Alimentacija se odnosi na finansijsku podršku koju jedan supružnik pruža drugom nakon razvoda, kako bi se obezbedilo da osoba koja prima alimentaciju može zadovoljiti svoje osnovne potrebe. Pitanje alimentacije se može rešiti sporazumno, uz jasne dogovore o plaćanjima i uslovima. Supružnici mogu odlučiti o visini i načinu isplate alimentacije.

Evo nekoliko važnih tačaka koje treba uzeti u obzir pri rešavanju pitanja alimentacije u sporazumnom razvodu:

 • Visina Alimentacije: Supružnici mogu postići sporazum o visini alimentacije koju će jedan supružnik plaćati drugom. Visina alimentacije može zavisiti od prihoda, finansijske situacije i potreba osobe koja prima alimentaciju.
 • Način Isplate: Alimentacija se može plaćati na različite načine – mesečno, tromesečno ili godišnje. Takođe, može se dogovoriti direktna isplata ili uplata na poseban račun.
 • Promene u Finansijskoj Situaciji: Važno je razmotriti šta će se dogoditi ako se finansijska situacija jednog od supružnika promeni. Sporazum može sadržavati odredbe o mogućim promenama u visini alimentacije u budućnosti.
 • Zdravstvene i Obrazovne Potrebe: Alimentacija može takođe uzeti u obzir posebne potrebe osobe koja prima alimentaciju, kao što su zdravstvene ili obrazovne potrebe.
 • Pravni Validitet: Iako je sporazum o alimentaciji obično deo sporazumnog razvoda, preporučuje se da se konsultujete sa pravnikom kako bi se osiguralo da sporazum ispunjava sve pravne zahteve i da je pravno valjan.
 • Rešavanje Nesuglasica: Ako dođe do nesuglasica u vezi sa alimentacijom nakon razvoda, važno je da sporazum sadrži mehanizme za rešavanje takvih nesuglasica, kao što je medijacija ili arbitraža.

Sporazumna regulacija pitanja alimentacije može obe strane osloboditi od dodatnog stresa i neizvesnosti nakon razvoda. Važno je postići održiv i fer sporazum koji će uzeti u obzir potrebe obe strane i obezbediti finansijsku stabilnost.

Da li je potreban advokat za sporazumni razvod braka?

Iako nije obavezno, angažovanje advokata može vam pružiti pravnu podršku i pomoći da se osigurate da su svi aspekti sporazumnog razvoda braka pravno valjani i da su vaši interesi zaštićeni. Evo nekoliko razmatranja koja treba uzeti u obzir pri odlučivanju da li je potreban advokat za sporazumni razvod braka:

 • Pravno Razumevanje: Advokati imaju duboko pravno znanje i iskustvo koje vam može pomoći da razumete sve aspekte procesa razvoda, uključujući pravne zahteve, obaveze i prava.
 • Zaštita Vaših Interesa: Advokat će raditi u vašem interesu kako bi se osiguralo da vaši interesi budu zaštićeni tokom celog procesa, uključujući pitanja kao što su podele imovine, starateljstvo nad decom i alimentacija.
 • Priprema Dokumenata: Advokat može pomoći u pripremi svih potrebnih pravnih dokumenata kako bi se osiguralo da su ispunjeni svi pravni zahtevi i da su dokumenti pravno valjani.
 • Medijacija i Pregovori: Ako postoji potreba za pregovaranjem ili medijacijom u vezi sa određenim pitanjima, advokat vam može pomoći da postignete pravedan i održiv sporazum sa supružnikom.
 • Savetovanje: Advokat može pružiti pravne savete i smernice u vezi sa svim aspektima sporazumnog razvoda, od pitanja alimentacije do podele imovine.
 • Prevencija Problema: Angažovanjem advokata možete smanjiti rizik od pravnih problema ili nesporazuma u budućnosti, jer će svi aspekti biti pažljivo regulisani i dokumentovani
 • Jednostavnost Postupka: Advokat može olakšati ceo proces razvoda tako što će se baviti pravnim detaljima i administracijom, čime će vam omogućiti da se fokusirate na emocionalne i lične aspekte.

Iako je moguće sprovesti sporazumni razvod bez angažovanja advokata, prisustvo stručnjaka može vam dati veću sigurnost i mir zbog toga što ćete znati da se svi pravni aspekti rešavaju na pravilan način. Važno je odabrati iskusnog i pouzdanog advokata koji će vas voditi kroz proces i zastupati vaše interese.

Cena Sporazumnog Razvoda Braka

Ukupna cena sporazumnog razvoda braka uključuje takse, honorare advokata (ako su angažovani) i druge administrativne troškove. Visina ukupne cene zavisiće od konkretnih okolnosti slučaja i lokalnih propisa.

Sporazumni razvod braka pruža šansu za mirno i brzo okončanje braka uz dogovore koji odražavaju interese oba supružnika. Pre nego što se upustite u ovu proceduru, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjacima kako biste dobili tačne informacije o pravnim zahtevima i postupcima u vašoj jurisdikciji.

Tuzba za Razvod Braka – Najčešća pitanja

Tuzba za razvod braka je pravni postupak kojim se supružnici formalno razdvajaju i okončavaju svoje bračne veze pred sudom. Ovaj proces obuhvata podnošenje pravne dokumentacije koja zahteva razvod braka i može se razlikovati u zavisnosti od pravnih propisa i okolnosti svakog pojedinačnog slučaja. Evo pregleda ključnih aspekata tuzbe za razvod braka:

Kako izgleda Primer Tuzbe za Razvod Braka?

Tužba za razvod braka obično uključuje podnošenje formalnog zahteva sudu, gde se detaljno opisuju razlozi zahteva za razvodom, kao i relevantne činjenice i okolnosti. Na primer, supružnici mogu navesti nespojivost karaktera, dugotrajno razdvajanje ili druge osnovane razloge kao osnovu zahteva.

U nastavku je primer kako bi tuzba za razvod braka mogla da izgleda. Napominjemo da pravni dokumenti treba da budu pažljivo pripremljeni uz pomoć pravnika koji je upoznat sa zakonima i propisima vaše jurisdikcije.

TUŽBA ZA RAZVOD BRAKA

Predmet: Zahtev za razvod braka

Tužilac: [Vaše ime i prezime]
Adresa: [Vaša adresa]
Telefon: [Vaš broj telefona]
Email: [Vaša email adresa]

Protivtuženi: [Ime i prezime supružnika]
Adresa: [Adresa supružnika]
Telefon: [Broj telefona supružnika]
Email: [Email adresa supružnika]

Nadležni sud: [Naziv nadležnog suda]
Broj predmeta: [Broj predmeta]

UVOD

Tužilac [Vaše ime i prezime] podnosi ovu tužbu za razvod braka protiv protivtuženog [Ime i prezime supružnika], sa osnovanim zahtevom za okončanje bračnih veza između strana.

OSNOV ZA TUŽBU

Bračne veze između tužioca i protivtuženog su dovedene u ozbiljnu krizu i nespojivost karaktera je postala nepremostiva.

Strane su duži vremenski period živele razdvojeno, što je dodatno doprinelo narušenju njihovih bračnih odnosa.

Bez obzira na napore za pomirenje, situacija se nije popravila i supružnici su se udaljili na emocionalnom i fizičkom nivou.

TRAŽENI ZAKLJUČAK

Tužilac zahteva da se brak između njega i protivtuženog razvede, da se prizna njihova pravna sloboda i nezavisnost, i da se donese presuda koja će okončati njihove bračne veze.

MOLBA SUDU

Tužilac moli sud da pažljivo razmotri ovaj zahtev i donese pravičnu i odgovarajuću odluku u skladu sa zakonom.

DATUM I POTPIS

Datum: [Datum podnošenja tuzbe]
Potpis tužioca: ___________________________

*Napomena: Ovaj primer je samo ilustrativan i ne zamenjuje pravne usluge ili savet od strane kvalifikovanog pravnog stručnjaka. Pre nego što podnesete tužbu, preporučuje se da se konsultujete sa advokatom kako biste osigurali da svi pravni zahtevi budu ispunjeni.

Tuzba za Razvod Braka u PDF formatu

Tužbu za razvod braka u PDF formatu možete naći na sajtu Pravnog Fakulteta u Nišu. Takođe vam je dostupna na zvaničnim pravnim veb stranicama vaše jurisdikcije ili putem advokatskih kancelarija koje pružaju pravnu podršku u vezi sa razvodom. Ovi dokumenti obično sadrže obrasce i smernice za popunjavanje i podnošenje tužbe za razvod.

Važno je napomenuti da se procedura tuzbe za razvod braka može razlikovati u zavisnosti od zakona i pravila vaše jurisdikcije. Konsultacija sa advokatom je korak koji vam može pomoći da bolje razumete proces i obezbedite da sve pravne formalnosti budu ispunjene tokom tuzbe za razvod.

Koliko iznosi Cena Tuzbe za Razvod Braka?

Kada je u pitanju tuzba za razvod braka cena varira zavisno od različitih faktora, uključujući lokaciju, složenost slučaja i angažovanje advokata. Troškovi mogu uključivati takse za podnošenje tužbe, honorare advokata, medijatorske usluge (ako su potrebne) i druge administrativne troškove.

Da li se može podneti Tuzba za Razvod Braka Zbog Preljube?

Razvod braka zbog preljube je jedan od mogućih osnova za podnošenje tužbe za razvod. U ovom slučaju, supružnik koji podnosi tužbu tvrdi da je drugi supružnik bio neveran ili je imao vanbračnu vezu. Dokazi o preljubi mogu biti ključni za ovu vrstu tuzbe, i obično uključuju svedočenja, komunikaciju ili druge relevantne dokaze.

Kada se podnosi tužba za razvod?

Tužba za razvod se podnosi:

 • ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni
 • ako se ni na koji način ne može ostvariti zajednica života između dva supružnika

Da li ima razlike između sporazumnog razvoda braka i tužbe za razvod braka?

          Odgovor: Ne.

Sa stanovišta prava potpuno je svejedno da li će te postići sporazum o razvodu braka ili će to biti putem tužbe. U oba slučaja reč je o sudskom postupku i brak razvodi sud.

Kao što smo već pomenuli naš zakon poznaje „razvod bez krivice“.  Potpuno svejedno na koji način će te okončati vaš brak. U svakom slučaju ne postoje nikakve posledice . Nije važno koji je supružnik  želeo razvod braka i iz kojih razloga.

Da li moram da se pojavim na suđenju?

Odgovor: Ne, možete angažovati advokata da vas u potpunosti zastupa u toku celog postupka.

Mnogim supružnicima je neprijatno da se pojave na ročištu za razvod braka.  Žele da izbegnu kontakt sa drugim supružnikom, neki ne mogu da izađu sa posla ili imaju neke druge neodložene obaveze.  Bez obzira na razloge možete dati specijalno punomoćje advokatu.  Advokat  vas zastupa u celosti pred sudom i preuzme sve radnje u vašem najboljem interesu.

Kako se radi postupak posredovanja?

Posredovanje se ostvaruje u dva pravca:

 1. obuhvata postupak mirenja između supružnika
 2. pokušaj sporazumnog okončanja razvoda

Šta je mirenje?

Ovaj deo postupka je pokrenut tužbom sa jedne strane, ali sa druge strane ima za cilj mirenje supružnika, rešavanje odnosa bez konflikta i bez razvoda braka. Mirenje mogu da sprovode različiti organi među kojima su:

Kada se radi Nagodba?

Ukoliko mirenje ne uspe, sledeći korak je nagodba. Nagodba ima istu svrhu kao mirenje, da se odnos reši bez konflikta. Sud će uvek nastojati da supružnici potpišu spoorazume o:

 1. vršenju roditeljskog prava
 2. podeli zajedničke imovine

Ukoliko supružnici zaključe oba sporazuma, nagodba će se smatrati uspešnom. Međutim ako se desi da se samo jedan od ova dva sporazuma reši, sud će nagodbu smatrati delimično uspešnom.

Razvod Braka sa Stranim Državljaninom

Inostrani element u bračnoj zajednici ima tri vida:

 1. ukoliko jedan od supružnika ima strano državljanstvo
 2. ukoliko supružnici imaju srpsko državljanstvo, a brak je sklopljen u stranoj zemlji
 3. ukoliko jedan od supružnika ima prebivalište izvan Srbije

Razvod od stranog državljanina je komplikovan iz dva razloga:

 1. koji sud ima nadležnost da odluči o procesu razvoda?
 2. koje će se pravo primenjivati?

Tek nakon odgovora na ova dva pitanja, dolaze pitanja o starateljstvu nad decom i podeli imovine.

Razvod Braka iz Inostranstva

 • Pitanje : Da li mogu da se razvedem u Srbiji ako živim u inostranstvu?

     Odgovor: Da.

Mnogi  našu državljeni koji žive i rade u inostranstvu postavljaju ovo pitanje. Bez obzira na mesto prebivališta državljani Srbije uvek mogu da se razvedu u Srbiji. Razvod u Srbiji je mnogo povoljiniji i  u finasijskom smilslu, sudske takse su višestruko manje.  Možete angažovati advokata putem specijalnog punomoćja da vas zastupa u celokupnom razvodu braka. Nije neophodno ni  da dolaziti u Srbiju.

Podela Imovine Posle Razvoda – Tačke i smernice

Podela imovine posle razvoda je bitan korak u pravnom procesu razvoda braka. Ovaj proces ima za cilj odrediti kako će se bračna imovina raspodeliti između supružnika nakon što se okončaju njihove pravne veze. Podela imovine može varirati u zavisnosti od zakona države, teritorije ili provincije, kao i od dogovora postignutih između samih supružnika. Evo ključnih tačaka i smernica koje treba razmotriti prilikom podela imovine posle razvoda:

 • Vrste Imovine: Imovina koja se deli posle razvoda može uključivati nekretnine, novac, vozila, poslovne interese, investicije, zajedničke bankovne račune, kućne sadržaje, nakit i druge vrednosti. Važno je napraviti detaljan inventar kako bi se olakšala podela.
 • Pravna Pripadnost: Pitanje da li je imovina stečena pre ili tokom braka, ili možda nasleđena ili poklonjena, može uticati na njen status prilikom razvoda. U mnogim jurisdikcijama, imovina stečena tokom braka se smatra zajedničkom imovinom koja se deli.
 • Sporazumni Dogovor: Supružnici mogu postići sporazum o podeli imovine posle razvoda putem medijacije ili pregovora. Ovaj sporazum može biti formalizovan u pisanoj formi i podnet sudu kako bi postao pravno obavezujući.
 • Sudska Odluka: Ako supružnici ne mogu postići sporazum o podeli imovine, sud može doneti odluku o raspodeli. Sud će uzeti u obzir različite faktore, uključujući prihode, dugove, doprinos svakog supružnika tokom braka i potrebe dece (ako ih ima).
 • Pravična Podela: Cilj podela imovine je obično postizanje pravičnog rešenja. Ovo ne znači nužno podjednaku raspodelu, već raspodelu koja uzima u obzir sve relevantne faktore kako bi se obezbedila finansijska stabilnost oba supružnika.
 • Profesionalna Pomoć: Angažovanje advokata za razvod ili stručnjaka za imovinska pitanja može pomoći da se olakša proces podela imovine posle razvoda. Stručnjaci mogu proceniti vrednost imovine, pružiti pravne savete i pomoći u postizanju fer i pravičnog dogovora.
 • Pravne Formalnosti: Kada se postigne dogovor ili donese sudski zaključak o podeli imovine, važno je da se svi pravni koraci ispune kako bi se osiguralo da je podela pravno važeća i obavezujuća.

Podela imovine posle razvoda može biti osetljiv i emotivan proces. Važno je da se postigne dogovor ili donese odluka koja uzima u obzir sve relevantne faktore i obezbeđuje pravičnost i finansijsku stabilnost za oba supružnika. Konsultacija sa pravnikom ili stručnjakom za imovinske pitanje može vam pomoći da lakše navigirate kroz ovu fazu pravne procedure razvoda.

Kako se deli imovina supružnika?

Čitavu imovinu supružnika možemo podeliti na:

 1. posebnu – imovina koju jedan od supružnika poseduje u trenutku ulaska u bračnu zajednicu, kao i ona imovina stečena u braku koja je deo poklona ili nasleđa.
 2. zajedničku – imovina koja je radom stečena u toku bračne zajednice.

Stoga, da bi se nešto tretiralo kao zajednička imovina, potrebno je:

 • da je stečena radom
 • da je stečena u toku bračne zajednice

Sam zakon predviđa jednaku podelu zajedničke imovine. Međutim, sa druge strane, ostavljen je prostor da supružnici vode parnični postupak, gde bi tužbom mogli da opovrgnu ovu pretpostavku.

U smislu podele imovine, najveća borba se vodi za stan ili kuću u kojoj su supružnici stanovali u toku bračne zajednice. Ovde se obično nude dva rešenja:

 1. nekretnina će biti prodata, a novac procentualno dodeljen supružnicima
 2. u drugom slučaju bi se utvrdio procentulni udeo svakog supružnika, a supružnici bi postali suvlasnici

Kao što je do sada par puta naglašeno, sporazum je najbitnija stavka u brakorazvodnom postupku. Tako i kod podele imovine posle razvoda, možete izabrati sporazumni put koji će vas brzo dovesti do razrešenja. Ali takođe možete podneti tuzbu za razvod braka, odabrati sudski proces koji zahteva mnogo vremena i gubljenja energije.

Sada jedna neprijatna tema koja uvek dovodi u pitanje poverenje u samom braku, a to je – predbračni ugovorI upravo bi baza bila taj predbračni ugovor u toku razvoda, na osnovu njega bi se donosile odluke o raspodeli imovine i rešio veći deo sporova u toku razvoda braka.

Koje su Posledice Razvoda Braka?

Supružnici

 • prestaju međusobna prava i obaveze koje su postojale od zaključenja braka
 • kada su već razvedeni, supružnici imaju pravo na sklapanje novog braka
 • supružnici mogu zadržati bračno prezime ili vratiti prezime koje su koristili pre braka
 • nakon razvoda nastupa raspodela imovine

Deca 

 • sa kojim roditeljem će dete živeti?
 • kolika će biti alimentacija drugog roditelja?
 • Postoji takođe slučajevi u kojima roditelj koji će voditi računa o detetu, živi u stanu drugog roditelja koji će plaćati alimentaciju. Roditelj i dete mogu da steknu to pravo, ali nikako ne mogu steći pravo svojine.

razvod braka sa decom

Da li se dete uvek povereva majci na samostalno vršenje roditeljskog prava?

 •      Odgovor: Sud uvek vodi računa o najboljem interesu detata.

Naš porodični zakon nigde izričito ne govori da se maloletno dete povereva majci. Zakon isključivo  kaže da sud treba da vodi isključivo o tome šta je u najboljem interesu detata. Kod nas postoji praksa suda da se maloletno dete obično dodeljuje majci na samostalno vršenje roditeljskog prava. Ali reč je samo o praksi ne o zakonskom rešenju. U poslednje vreme sudska praksa se menje i sve veći broj očeva zainteresovan je za samostalno vršenje roditeljskog prava.

Javnosti je poznat slučaj Severine i Milana Popovića. Sud je u tom slučaju dodelio samostalno starateljstvo ocu. U ovom konkretnom slučaju sud je odlučio da je u najboljem interesu detata da se o njemu brine otac. To naravno ne znači da je Severina izgubila dete kako su tabloidi pisali. Reč je o tome da je dete povereno ocu na staranje, a majka ima pravo da ga redovno viđa i komunicira sa njim.

Ovakva praksa biće sve češća sa obzirom da veliki broj očeva pokazuje želju da brinu o deci, a ponekad je to u najboljem interesu detata.

Da li je vanbračna zajednica u potpunosti izjednačena sa bračnom?

Odgovor: Jeste u svemu, osim nasleđivanja.

Vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom zajednicom. Imovina koja je stečena  zajedničkim radom u toku trajanja vanbračne zajednice života  je zajednička.

Deca iz vanbračne zajednice su izjednačena u svim pravima kao i bračna deca.

Vanbračni supružnici imaju pravo na izdržavanje isto kao i bračni.

Jedino gde NISU izjednačeni bračni i vanbračni partneri  jeste nasleđivanje.

U slučaju smrti bračnog druga, njegov supružnik nasleđuje po samom zakonu u prvom naslednom redu.

Kod vanbračne zajednice, u slučaju smrti vanbračnog druga, vanbračni supružnik nema pravo zakonskog nasleđivanja.

Vanbračni supružnik  može da nasledi na drugi način. Na primer putem testamenta ili ugovora o doživotnom izdržavanju, ali ne nasleđuje po sili zakona.

Ko ima prava na vanbračnu penziju?

Pitanje: Da li vanbračni supružnik ima pravo na porodičnu penziju?

Odgovor: Da, on može da nasledi penziju pod određenim uslovima.

Vanbračni supružnik ima pravo da nasledi porodičnu penziju. Uslovi su da je bio u vanbračnoj zajednici života najmanje 3 godine ili ako sa umrlim osiguranikom ima zajedničko dete. Postojanje vanbračne zajednice utvrđuje se vanparničnom postupku.

Da li su u Srbiji dozvoljeni gej brakovi?

Odgovor: Ne.

Prema Ustavu RS brak je izričito definisan kao zajednica muškarca i žene. To znači da nije moguće u Srbiji zaključiti gej brak. Nije  moguće doneti takav zakon bez promene Ustava RS.

Ovo ne znači da LGBT zajednica ne može na drugi način da ostvari  svoja prava.

Nasleđivanje nije moguće na osnovu zakona.  Dozvoljeno da se napiše testament, napravi ugovor o doživotnom izdržanju, ugovor o poklonu.

Takođe je moguće da LGBT partneri kupe nepokretnost kao suvlasnici.  Naš pravni sistem je bogat različitim rešenjima koji bi mogli da  pomognu da se prevaziđu određeni problemi.

Koja prava uključuje brak?

Pravo na brak i na razvod braka zagarantovano je Ustavom Republike Srbije:

Prema Ustavu RS član 62 koji glasi:

 • Svako ima pravo da slobodno odluči o zaključenju i raskidanju braka.
 • Brak se zaključuje na osnovu slobodnog datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom.
 • Zaključenje, trajanje i raskid braka počivaju na ravnopravnosti muškaraca i žene.
 • Brak i odnosi u braku i porodici uređuju se zakonom.
 • Vanbračna zajednica izjednačava se sa brakom u skladu sa zakonom.

Kao što vidimo iz Ustava RS pravo na brak je dozvoljeno svim građanima.  Brak mora da nastane kao posledica slobodne volje pojedinaca. Na taj način država je stala na put ugovorenim brakovima koji su rezultat bilo kakve prinude.

Brak se mora zaključiti pred državnim organom, odnosno matičarem. Bračni drugovi u skladu sa njihovim verskim uverenjima mogu pored toga zaključiti brak pred verskim poglavarima. Primer: u crkvi, sinegogi, dzamiji itd.

Važno je napomenuti brak koji zaključen SAMO  pred verskim poglavarima nije validan. On mora biti potvrđen pred državnim organima. Država  mora da ima evidenciju i spreči  pojavu bigamije.

Da li je dozvoljeno da jedan supružnik bude u braku sa dve osobe?

Odgovor: Ne, bigamija je krivično delo.

U javnosti se ovo pitanje postavilo  kada se saznalo za brak Muftije Zukorlića. On je u skladu sa svojom verom zaključio još jedan brak. On je tvrdio da u Islamu, muškarac može da ima čak četiri žene.

Prema ustavnom poretku Republike Srbije, to nije dozvoljeno. Bez obzira na razlučita verska uverenja nije moguće  da jedna osoba bude u braku sa više njih.

Muftija Zukorlić je prema zakonima države Srbije u samo jednom braku. „Brak“ sa drugom ili trećom ženom nije zakonit i ne predstavlja čak ni vanbračnu zajednicu.

U slučaju smrti, pravo nasleđivanja može imati samo zakonita prva žena, ostale nemaju nikakva prava.

Podeli

Nazad na Novosti
Pozovite nas!