Novosti

Nazad na Novosti

Zajednička imovina supružnika

 ZAJEDNIČKA IMOVINA SUPRUŽNIKA

Zajedničku imovina supružnika je imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku. Nije od važnosti to da li je imovina stečena direktno radom( zarada) ili posredno – kada je radom jednog supružnika omogućeno ili olakšano sticanje zarade drugog supružnika.  Radom se smatrara i doprinos očuvanju i  održavanju postojeće imovine. Osim imovine stečene radom, pod zajedničkom imovinom podrazumevaju se i :

  • Prihodi od zajedničke imovine( zakupnine; kamate)
  • Stvari koje su nabavljene od zajedničke imovine( stan kupljen novcem iz prodaje zajednjičkog stana)
  • Naknade dobijene za rad suprižnika, a nisu zarada ( otpreminina, stipendija)
  • Imovina stečena po osnovu Ugovora o doživotnom izdržavanju.

Dakle, titulari zajedničke imovine su oba supružnika, a to dalje znači da zajedničkom imovinom supružnici upravljaju zajednički i sporazumnom.

 U skladu sa  zakonu se smatra da je upis u javnim knjigama ( katastar) izvršen na ime oba supružnika i kad je izvršen na ime samo jednog od njih. Podrazumeva se da je u pitanju zajednička imovina.  Zato u slučaju prodaje imovine neophodna saglasnost drugog supružnika koji nije upisan u javnim knjigama. Ako je nekretnina već upisana u katastar na ime jednog od supružnika moguće je naknadno upisati zajedničku svojinu.  Na osnovu izjave oba supružnika da se u konkretnom slučaju radi o zajedničkoj svojini. Izjavu je potrebno overiti kod notara.

Podeli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Nazad na Novosti
Pozovite nas!